Wie denkt dat de populariteit van de jaarlijkse whiskyavond inmiddels zou inkakken heeft het mis. Niets is minder waar. Het ‘proeffestijn’ (vr. 09 december j.l.) was vooraf al weken volgeboekt. Met een max. van 25 personen moesten Bart (Huizinga) en ondergetekende helaas wat mensen teleurstellen.
Met 7 whisky’s op de rol werd de avond, zoals gebruikelijk, vakkundig en met veel ‘drive’ afgetrapt door Sjra Vos. Het zou een avond worden met een verrassing uit een wel heel vreemde hoek. In de regel bestaat een avond vaak uit een keus van Schotse en/of Ierse single malts. Zo ook nu. Er werd een fraaie serie van 4 (o.a. 12, 14 en 18 jaar oude) van de Schotse distilleerderij ‘Tomatin’ gepresenteerd, heel mooie whisky’s.
Bij het uitzoeken van de whisky’s bij Vos viel echter meer het oog op een Nederlands product, ja, zelfs een Limburgs product! Ijsvogel Whisky! Een product, net op de markt, van Graanbranderij De IJsvogel in Arcen. Limburgse whisky, alleen het idee al! Voor een verkoopprijs van € 80 kon het haast geen rommel zijn en was er natuurlijk de vraag, zou het ‘spul’ inderdaad de smaaktest doorstaan? Met verve! Wél ontstond er bij het proeven enig geroezemoes over of het wel whisky zou zijn. Volgens het etiket voldeed de fles aan de gestelde eisen, maar dat het ‘anders’ smaakte was wel duidelijk. Met ‘smaakgeluiden’ als likeur, Metaxa en karamel was deze ‘vreemde’ wel het onderwerp van gesprek. Iedereen was het hier wel over één ding eens; apart en errug lekkerr!!
Buiten het feit dat de avond weer meer dan geslaagd was, is er ook weer een leuk bedrag overgehouden dat naar de ‘Vrienden van Kluis’ overgemaakt kan worden. Mooi toch? Op naar de volgende editie.
Wen Haagen